Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 4 łyżki przyprawy do tortilli,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 3 kolorowe papryki,
- 2 łyżki oliwy do smażenia,
- 4 duże tortille,
Guacamole :
- 1 dojrzałe awokado,
- 1/2 małej papryczki chili ( możesz dać więcej jeśli lubisz ),
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- łyżka soku z limonki / cytryny,
- sól, pieprz,
Dodatki :
sałata,
ogórek,
czerwona kapusta, kiełki,
pocięte awokado
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj 3 łyżki przyprawy do gyros i dokładnie wymieszaj.
Cebulę należy obrać, a następnie drobno pokroić. Paprykę pokrój w paski
Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj kawałki kurczaka i gotuj aż do zbrązowienia z obu stron. Umieść w misce.
Warzywa należy smażyć, aż będą miękkie, dodając kolejną łyżkę oliwy z oliwek, cebulę, paprykę i pozostałą przyprawę. Wymieszaj i przełóż do miski na kurczaka.
W międzyczasie zrób guacamole. Usuń pestkę awokado, przekrój na pół i wyrzuć miąższ do miski. Wymieszać widelcem, dodając posiekaną kolendrę, limonkę i chili.
Zacznij od przesmarowania tortilli naszą pastą, następnie ułóż porcję kurczaka i surowych warzyw wraz z kiełkami. Zawiń jak krokiet. Możesz jeszcze na chwilę podsmażyć tego pracka. Będzie się wtedy łatwiej utrzymywał formę podczas jedzenia. Przekrój na pół i wcinaj.
Smacznego
