Smaczne

Przepisy

Pieczony pstrąg

Z ziołowym sosem. 

Składniki:

  • wypatroszony pstrąg,
  •  sól, pieprz,
  •  1 cytryna,
  •  4 łyżki śmietany,
  •  2 łyżki siekanego koperku,
  •  2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  •  2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku,

Przygotowanie:

Rybkę umyj, osusz ręcznikiem,
natrzyj solą i pieprzem zarówno w środku jak i na zewnątrz,
Z cytryny ukrój 3 cienkie plasterki.
Pstrąga ułóż na papierze do pieczeniai szczelnie zawiń.
Włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 25 -30 minut.
Pięć minut przed końcem natnij papier aby stworzyć na górze otwór.

Śmietanę zmieszaj z koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem,
przypraw szczyptą soli i pieprzu a także łyżką soku z cytryny.
Rybkę podaj z sosem.
Jest to domowy sposób na soczystą rybę.

Możesz oczywiście przygotować ta metoda dowolną rybę
niezależnie czy będzie ona w całości czy tez użyjesz filetu. 
Należy oczywiście pamiętać wtedy o dostosowaniu czasu. 
Filet polecam wykończyć na patelni aby trochę spalić skórę.

Smacznego

freebety bez depozytu