Składniki:
- wypatroszony pstrąg,
- sól, pieprz,
- 1 cytryna,
- 4 łyżki śmietany,
- 2 łyżki siekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku,
Przygotowanie:
Rybkę umyj, osusz ręcznikiem,
natrzyj solą i pieprzem zarówno w środku jak i na zewnątrz,
Z cytryny ukrój 3 cienkie plasterki.
Pstrąga ułóż na papierze do pieczeniai szczelnie zawiń.
Włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 25 -30 minut.
Pięć minut przed końcem natnij papier aby stworzyć na górze otwór.
Śmietanę zmieszaj z koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem,
przypraw szczyptą soli i pieprzu a także łyżką soku z cytryny.
Rybkę podaj z sosem.
Jest to domowy sposób na soczystą rybę.
Możesz oczywiście przygotować ta metoda dowolną rybę
niezależnie czy będzie ona w całości czy tez użyjesz filetu.
Należy oczywiście pamiętać wtedy o dostosowaniu czasu.
Filet polecam wykończyć na patelni aby trochę spalić skórę.
Smacznego
