Składniki :
- 500 g mielonej wieprzowiny najlepiej łopatki lub uda drobiowego,
- 1 jajko,
- namoczoną bułkę,
- 1/2 cebuli,
- 3 łyżki posiekanego tymianku,
- duża szczypta soli,
- sporo mielonego pieprzu,
- około 1,5 szklanki bulionu,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
Przygotowanie:
Cebulę obierz i bardzo drobniutko posiekaj lub zetrzyj na tarce.
W misce zmieszaj mięso, jajko, bułkę, cebulkę, 1 łyżkę posiekanego tymianku, szczyptę soli i pieprzu.
Z masy formuj niewielkie kuleczki, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem aby przykrył pulpety i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40 minut.
Gdy pulpeciki się upieką wyjmij je z sosu.
Do bulionu dodaj śmietanę, resztę posiekanego tymianku, włóż pulpety.
Przepis możesz oczywiście modyfikować i dodawać do mięsa na przykład startą marchewkę czy przesmażoną pieczarkę. Świetnym pomysłem jest również umieszczanie 2 cm kostki sera w środek mięsnej kulki.
Jako dodatek możecie stosować wszystko co chcecie.
Zaczynając od każdej formy ziemniaków, przechodząc przez makarony a kończąc na każdym rodzaju kaszy.
