Składniki :
- 5 łyżek płatków owsianych ( najlepiej górskich ),
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 50 g borówek,
- 1 łyżka płatków migdałów,
Przygotowanie:
Może nie jest to typowe danie, które spotkacie w menu restauracji ale przyznam się szczerze, że bardzo często je spożywam na śniadanie. Daje mi dużo siły i jest świetnym uzupełnieniem diety w błonnik. Zachęcam Was to eksperymentowania z formą przygotowania. Tradycja mówi aby płatki owsiane i nasiona siemienia lnianego, zalej mlekiem, gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut często mieszając.
W miseczce zmieszaj ugotowaną owsiankę, borówki i migdały.
Spróbujcie również w formie pieczonej. Możecie również posypać górę cukrem i przypalić palnikiem tworząc chrupiącą skorupkę. Świetną metodą jest również ułożenie warstwowe w słoiku jak tort przekładając kolejno porcję owsianki z dżemem, jogurtem, owocami i zamykając owsianką.
Smacznego
