Składniki :
- 4 udka z kurczaka ( tylko te szersze części ), bez skóry,
- 1 łyżka oleju,
- 350 ml ciepłej wody,
- 3 dymki, pokrojone, białe i zielone części osobno,
- 1 łyżka mąki,
- 1 drobiowa kostka rosołowa,
- 1 duża marchewka, pokrojona w pałki,
- 200 g małych młodych ziemniaków,
- 100 g mrożonego groszku,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka posiekanego kopru,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- ćwierć białej kapusty
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni lub w rondelku podsmaż kurczaka na rumiany kolor używając niewielką ilość oleju.
Dodaj białą część dymki i kapustę. Podlej wodą i wrzuć kostkę rosołową jako domowy sposób na szybki wywar. Osobiście zalecam jednak stosowanie naturalnego stoku. Lepiej już przygotować intensywny rosół i jak wystygnie to przelać do plastikowych kubeczków i zamrozić. Tym sposobem macie naturalną, domową kostkę rosołową. Następnie należy umieścić warzywa.
Gotuj na średnim ogniu 20 min pod przykryciem a później tyle samo bez.
Na 5 min przed końcem dodaj zielony groszek i przyprawy.
Przed podaniem na wierzch dodaj zieleninę.
Smacznego
