Składniki :
- 500 g buraków,
- 1 litr wody,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- por
- natka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 5 ziarenek pieprzu,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
Przygotowanie:
Buraki umyj szczoteczką i ułóż luźno w naczyniu żaroodpornym.
Szczelnie zakryj folią aluminiową i piecz przez godzinę w 180 stopniach.
Sprawdź czy są miękkie, jak nie to wydłuż czas.
W miedzyczasie rozgrzej garnek i wsyp łyżkę cukru.
Jak się rozpuści dodaj warzywa i jak zbiorą karmel dolej wodę.
Ugotuj wywar pozostawiając majeranek i cytrynę po za garnkiem.
Gdy buraki będą gotowe to zetrzyj je na grubych oczkach najlepiej używając robota.
Dodaj je do garnka i gotuj przez 5 min.
Wyłącz gaz, dodaj sok z cytryny, i zlewki z naczynia z piekarnika i majeranek.
Opcjonalnie możesz dodać pół szklanki niezłodzonego soku z jeżyn lub jagód
aby wzmocnić kolor i dodać cierpkości.
Taki wywar pozostaw na noc aby się przegryzł.
Następnego dnia przecedź.
Dopraw solą i gotowe.
Smacznego.
