Smaczne

Przepisy

Barszcz wigilijny

z pieczonych buraków

Składniki :

  • 500 g buraków,
  • 1 litr wody,
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka,
  • mały kawałek selera,
  • por
  •  natka pietruszki, 
  •  1/2 łyżeczki soli,
  •  liść laurowy,
  •  ziele angielskie,
  •  5 ziarenek pieprzu,
  •  1 łyżka majeranku,
  •  2 łyżki soku z cytryny,

Przygotowanie:

Buraki umyj szczoteczką i ułóż luźno w naczyniu żaroodpornym.
Szczelnie zakryj folią aluminiową i piecz przez godzinę w 180 stopniach.
Sprawdź czy są miękkie, jak nie to wydłuż czas.
W miedzyczasie rozgrzej garnek i wsyp łyżkę cukru.
Jak się rozpuści dodaj warzywa i jak zbiorą karmel dolej wodę.
Ugotuj wywar pozostawiając majeranek i cytrynę po za garnkiem.
Gdy buraki będą gotowe to zetrzyj je na grubych oczkach najlepiej używając robota.
Dodaj je do garnka i gotuj przez 5 min.
Wyłącz gaz, dodaj sok z cytryny, i zlewki z naczynia z piekarnika i majeranek.
Opcjonalnie możesz dodać pół szklanki niezłodzonego soku z jeżyn lub jagód
aby wzmocnić kolor i dodać cierpkości.
Taki wywar pozostaw na noc aby się przegryzł.
Następnego dnia przecedź.
Dopraw solą i gotowe.

Smacznego.

freebety bez depozytu